In Mindfields zien we hoe mensen in Cambodja de vaak gruwelijke ervaringen proberen te verwerken die ze in de laatste decennia hebben ondergaan. De periode van oorlog en geweld duurt er nu al meer dan 25 jaar en de Cambodjanen hebben er nog steeds hun ?slechte dromen? over: van de Amerikaanse bombardementen in het begin van de jaren zeventig tot aan de nog steeds voortdurende burgeroorlog van vandaag. Er wordt wel eens spottend gezegd dat er in het land eigenlijk alleen tijdens het bewind van Pol Pot geen oorlog was.

In de film zien we o.a. hoe Chhay Marideth, die zelf gevangen zat tijdens het regime van Pol Pot, vrouwengroepen organiseert. Het is een poging de diepe stilte over het verleden te doorbreken. Veel mensen hebben het alleen kunnen overleven door zich van de domme te houden. Bovendien is het moeilijk het verleden op te rakelen als je gedwongen bent samen met je voormalige tegenstanders het land weer op te bouwen.

In Cambodja worden in korte tijd mensen opgeleid die gebruik maken van alles wat er in het land aan kennis gevonden kan worden. Zij werken samen met monniken, wijze mannen en lokale genezers. De artsen die er waren werden omgebracht tijdens het regime van Pol Pot. Marideth werkt samen met de uit Sri Lanka gevluchte Daya Somasundaram, zo ongeveer de enige psychiater in Cambodja.

Sponsors

Mindfields werd gemaakt met steun van de RVU / educatieve omroep, de NOVIB, de NCDO / duurzame wereld, SOH / Kerken in Aktie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Camera David Leland; montage: Pim Verdonk; scenario: Henk van der Haar en Jan van den Berg; regie: Jan van den Berg; vertaling: Nadine Robberse- Nguong; een produktie van RVU / educatieve omroep en DRS film & video.

<< Terug