De serie Utrecht aan Zee vertelt het verhaal van Utrecht als bron van cultuur en kunst. Aan de hand van persoonlijke verhalen van Utrechtse kunstenaars wordt er een plattegrond geschetst van Utrecht als kunststad. In de serie komen gevestigde kunstenaars aan bod als Dick Bruna, Gerrit Rietveld en Sybold van Ravesteyn, maar ook jongeren als de dichter Ingmar Heytse en de Palestijnse filmmaker Mahmoud al Massad, die Utrecht in zijn film ”Shatter Hassan” als een geheimzinnige sprookjesstad in beeld wist te brengen.Een serie van 20 korte films over Utrechtse kunstenaars

Film maker Jan van den Berg maakt zijn films over de hele wereld, maar nooit eerder in Utrecht, waar hij al bijna zijn hele leven woont. Samen met vriend en beeldend kunstenaar Henk van der Haar bedacht hij de serie Utrecht aan Zee. Het idee ervoor ontstond tijdens een tentoonstelling in het Centraal Museum rond de schilder Saenredam. Daar hing het Gefantaseerd havengezicht met de Sint Mariakerk te Utrecht uit 1661, toegeschreven aan Anthonie van Beerstraten. Het schilderij waarop de stad aan een drukke zeehaven ligt inspireerde kunstenaar Anko van der Haar tot het schitterende affiche.

In de tijd vóór Van Beerstraten was Utrecht een belangrijk centrum van handel en politieke macht. Ook de kunsten profiteerden daarvan. Daarna kwamen steden als Amsterdam en Rotterdam op en verloor de stad ook door het dichtslibben van waterwegen veel van haar invloed. Het stadsbestuur maakte plannen voor een nieuw te graven kanaal naar zee, maar daar kwam niets van terecht. Alleen een kunstenaar wist die gewenste maar nooit gerealiseerde nieuwe opbloei van handel en cultuur te verbeelden.

Utrecht aan Zee is een serie films over bekende kunstenaars zoals Gerrit Rietveld, Joop Moesman, Jos Stelling en Sybold van Ravesteyn, die ieder op eigen wijze hun stempel op de stad drukten. Maar ook jongeren komen aan bod zoals de dichter Ingmar Heytze en de Palestijnse filmmaker Mahmoud al Massad, die Utrecht in zijn film Shatter Hassan als een geheimzinnig sprookje in beeld wist te brengen.

De eerste films gingen in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht en waren meteen een groot succes. De liefde voor de stad spat van iedere seconde zei toenmalig wethouder Toon Gispen bij de première.

De dubbel DVD met in totaal achtien films van elk 12 minuten wordt ook ingezet bij de vioering van de Vrede van Utrecht. De serie vormt - met engelse ondertitels naar keuze  - een unieke culturele plattegrond van de stad.

 

In de hoes van de DVD is ook de art walk gestoken, een virtuele wandeling langs filmfragmenten van de films van de serie en van nog te maken films over kunstenaars als 'Dirkje Kuik', 'Slauerhoff in Utrecht' en 'Utrera del Norte', over de flamenco kunstenaars in deze stad.

 

<< Terug